About

מסע אל הזיכרון החי

גִּדְעוֹן אֶגְזֶ'ה

"מי אחראי על החלום?" שואל הצלם גדעון אגז'ה. "תסתכלו בעיניים של האנשים האלה שחלמו על ירושלים ועשו מסע ארוך וקשה כדי להגיע לישראל". זהו סיפורם של "שומרי הגחלת. הגיבורים של הקהילה", כפי שמגדיר אותם אגז'ה והוא מבקש מאיתנו לזכור אותם.

גדעון אַגֵזֲ׳ה, בן 41, צלם אקטיביסט, חוקר ואמן תיעוד. עוסק בצילום בעשרים שנים האחרונות ומקדיש את עשייתו האמנותית לתיעוד הקהילה האתיופית: חג הסיגד, ימי הזיכרון השנתיים של הקהילה, חגים ועוד. אגז'ה מספר: "התיעוד החזותי הוא אחד הגורמים החשובים בעיצוב התודעה ההיסטורית של הקהילה, הצילום הוא כלי בשבילי כדי לקדם את שימור והנצחת המורשת הייחודית אתיופית-יהודית, כמו גם לתעד את חיי היומיום, את המאבקים ואת התקוות והחלומות של חברי הקהילה בימינו, בחברה הישראלית".

בשנת 2021 החל לתעד את דור החלוצים, אנשי מפתח ואקטיביסטים שאחראים לעלייתם של יהודי אתיופיה בעליות ובמבצעי העלייה השונים: אנשי דת ואסירי ציון, אנשי מוסד לצד עולים בעליות הרשמיות ואלה שעלו באופן לא לגאלית בדרך לא דרך. לקראת צילום הפורטרט שנעשה תמיד בביתו של המצולם, ערך אגז'ה שיחות ארוכות עם המצולמים בהן סיפרו לו את סיפורם האישי והקולקטיבי, סיפרו על תלאות הדרך הקשה והמסוכנת מאתיופיה העוברת דרך סודן, כשמבטם תמיד לעבר ירושלים. את המפגשים האלה תעד אגז'ה גם בווידאו לצורך שימורם לדורות הבאים. רוב המצולמים בפרויקט, הגיעו בגפם לישראל ופילסו את דרכם בחברה הישראלית, לעיתים תוך מלחמת התשה של ממש מול הממסד המקומי.

אגז'ה לוקח על עצמו את משימת התיעוד והשימור של פניהם של מי שהניחו את אבני היסוד להקמת הקהילה בישראל. חשוב לו שקולם ישמע ובעצם מלאכת הצילום, הוא עושה לדבריו "זום-אין" ומבקש מהמתבוננים בתערוכה, להסתכל בעיניי המצולמים ולהתקרב לסיפורם ובעיקר, להקשיב. כי בעיניו, הם חלק בלתי נפרד מהמפעל הציוני המפואר.

סדרת הצילומים הן מסע מרפא במהלכן למד הצלם על עצמו ועל שורשיו וביקש להבין מי הם האנשים שעיצבו את המציאות של הקהילה. אגז'ה ממשיך לפעול בתיעוד אנשי הקהילה בבניית הנרטיב לדורות הבאים.

 

ערן ליטוין

פתיחת התערוכה: 7.5.25