ענק "מהודק לצוואר"

מאת: אסתר מוצ'בסקי – שנפר

ענק הכסף הנקרא מַענַקֶה (-מהודק לצוואר) מורכב ממחרוזות רבות. זהו אחד הענקים התימניים הכבדים ביותר, ומשקלו עד קילוגרם אחד. את המענקה ענדו נשים ונערות יהודיות בצנעא באירועים חגיגיים, והוא נעשה בידי צורפים יהודים בלבד.
המחרוזות מורכבות משני סוגי חרוזים בגודל אפון: סוג אחד הוא קוביות עשויות כדורי כסף זעירים מולחמים זה לזה, הנקראות תוּת, על שם פירות עץ התות המתוקים הגדלים בתימן, והמסמלים לפי האמונה חיים מתוקים ופוריים. למוטיב זה היסטוריה ארוכה והא מופיע כבר בתכשיטים פרעוניים מן המאה ה-14 לפני הספירה. הסוג האחר הוא קוביות כסף מתומנות (מִתַ'מּׅנָה), המצויות גם בתכשיטים אפריקניים. את הקוביות המתומנות החליפו לעיתים בפנינים (לחתונה) או באלמוגים.

מעשה ידי משפחת הצורפים, צדוק מירושלים.
השרשרת מוצגת בתערוכת הקבע במרכז מורשת יהדות תימן וקהילות ישראל.

המחרוזות האסופות בשני הקצוות בלוחיות משולשות (תַטַ'אריף), על־פי־רוב מוזהבות, המקושטות בעבודת פיליגרן עדינה, המדגישה את צורתן הגיאומטרית. לעתים שיבצו בלוחיות פיסות זכוכית קטנות, דמויות אבנים יקרות, לתוספת צבע.
הפיתול האלגנטי באמצע, שנועד לחשוף את הצדדים המקושטים של המשולשים, ומקורו כנראה בהודו, אופייני לענק זה. הטיפוס ענק דומה נראה על תבליטי אבן מהודו מן המאה ה־4 לספירה. שלא כמו הלַבֶּה, שאף הוא כאמור ענק אופייני לנשי צנעא, את ענק זה הפסיקו לייצר כליל מאז העלייה ארצה.

 

המאמר מתוך: יהודי תימן  אלפיים שנות תרבות ומסורת | אסתר מוצ’בסקי- שנפר, מוזיאון ישראל, ירושלים. עמוד 137-136